Val Training
Valtraining.nl

Wegwijs in Judoland

Judo moet je doen. Tijdens de judoles moet zo min mogelijk worden gepraat en zo veel mogelijk worden geoefend. Informatie over het wedstrijdreglement is erg nodig als je aan wedstrijden, toernooien en kampioenschappen gaat meedoen. Je judoleraar wil je er van alles over vertellen, maar zal alleen de belangrijkste regels tijdens de trainingen aan je doorgeven. Tijdens wedstrijden gaat dat meestal 'zoals het uitkomt' en meestal voor jou 'te laat'. Het voordeel is dan wel dat je er van leert, maar het nadeel is dan vaak dat je een straf hebt opgelopen of hebt verloren.

Het wedstrijdreglement is een saai stuk om te lezen en te leren. Zelfs judoscheidsrechters geven vaak toe dat ze moeite hebben om het te begrijpen. Daarom heb ik de artikelen van het internationale judo-wedstrijdreglement gerangschikt in hoofdstukken in plaats van artikelen. En de tekst heb ik zó herschreven dat ik het zelf ook snap.... En dat werd dit boekje dus. Het staat nog in de meeste bibliotheken. Het is uitgegeven door de Judo Bond Nederland en alleen in eerste druk verschenen. Er werd helaas erg weinig reclame voor gemaakt, maar na twee jaar was het boekje wel uitverkocht. Ik heb het een paar jaar later op veel verzoek herschreven. Het reglement was immers veranderd. Je vindt dit boek nu terug als onderdeel in het boek IN DE GREEP VAN JUDO (2004). Ook het boek JUDOGEHEIMEN (1995) is daarin verwerkt en aangepast.

Ik heb 'Wegwijs in judoland' in 1998 opgedragen aan mijn moeder. Zij bracht me altijd naar de judolessen toen ik nog erg jong was. Ik droeg heel trots het witste judopak van de club. Toen ik wat ouder was, zorgde ze extra goed voor het eten dat ik kreeg. Zo was ik altijd erg gezond en kon ik lang in de gewichtsklassen meedoen die mijn voorkeur hadden. Voor wedstrijden en examens leefde ze, net als mijn vader, altijd erg met me mee. Ze was dan nog zenuwachtiger dan ik! Nu ik veel over judo heb geschreven en nog schrijf, zegt ze bij elk nieuw boekje: “Hou er nu maar mee op, je wordt er veel te moe van”. Ze weet namelijk dat ik meestal 's nachts zit te schrijven. Dan is het namelijk lekker stil: geen telefoon, geen kinderen om me heen, geen vrouw die van alles tegen me zegt of aan me vraagt. Maar ja, de volgende morgen ben ik dan meestal wel wat duf en ik zie er dus wel eens wat slaperiger uit dan de meeste andere gymnastiek- of judoleraren...


Fit & Veilig!

Plaats: Noordwijk

Bijscholing Val-Specialist
Hippische sporten

Data: 2017 Op aanvraag

Fit en veilig - veiligheid.nl

Zeker op je Zadel!

Plaats: Noordwijk

Bijscholing Val-Specialist
Cyclische sporten

Data: 2017 Op aanvraag

Zeker op je zadel - veiligheid.nl

Vallen is ook een Sport!

Plaats: Noordwijk

Bijscholing Val-Specialist
Bewegingsonderwijs

Data: 2017 Op aanvraag

Vallen - veiligheid.nl