Val Training
Valtraining.nl

Verantwoord stoeien

Verantwoord stoeien

Frans G.C. Hoogendijk, destijds de voorzitter van de Judo Bond Nederland en vice-voorzitter van de Europese Judo Unie, schreef een voorwoord voor Verantwoord Stoeien:
“Met veel genoegen voldoe ik aan het verzoek van Yos Lotens om als voorzitter van de Judo Bond Nederland een voorwoord te schrijven voor dit boek. Vanuit deze functie ben ik ontzettend blij met de context en de bedoeling die de schrijver heeft gehad bij het maken van dit boek. De wijze waarop is ingegaan op het verantwoord stoeien is heel bijzonder en de methodieken die in het boek worden aangegeven, hebben mij erg aangesproken. Het toont aan dat de schrijver op grond van zijn praktijkervaring een uitvoerige studie heeft gemaakt van verantwoord stoeien, met de nadruk op verantwoord. Leerkrachten in het onderwijs, maar ook studenten aan Pabo's, CIOS-sen en ALO's, alsmede de cursisten aan de bondsopleidingen van de Judo Bond Nederland, kunnen hiermee hun voordeel doen. Zeker aan die groepen kan ik het boek van harte aanbevelen. Het is bovendien een fantastische introductie tot de judosport en dat is vanuit mijn positie vanzelfsprekend zeer welkom”.

Al sinds de tijd dat ik les kreeg op de Pedagogische Academie zocht ik naar een geschikte manier om kinderen zo vroeg mogelijk met judo te leren kennismaken op school. Telkens als ik met dat idee bij een school aanklopte, kreeg ik allerlei negatieve vooroordelen over judo te horen. En dat terwijl ook in die tijd al zoveel mensen wisten dat judo erg goed is voor de ontwikkeling van kinderen.
In dezelfde periode haalde ik mijn diploma's voor judoleraar bij de opleidingen van de Judo Bond Nederland. En later ging ik voor gymleraar verder. In deze perioden moest ik veel gastlessen geven en stage-adressen bezoeken. Ik ben heel blij dat ik stoeilessen heb mogen geven en stoeispelen heb mogen integreren tijdens mijn stagebezoeken. Ook al stonden sommige mentoren hier in het begin een beetje sceptisch tegenover. De buitenschoolse judocursussen die ik mocht verzorgen, werkte ik uit op papier en daar verwerkte ik eveneens de enthousiaste reacties en ideetjes van de kinderen in.
Voor dat ik het wist werd dit het manuscript voor dit boek. Ik was heel blij dat een uitgeverij het wilde uitgeven. Daardoor kreeg ik leuke reacties van collega's en sportopleidingen in binnen- en buitenland. Uit de reacties bleek dat veel gymleraren nu stoeispelen in de gymlessen op school gingen aanbieden. Kinderen die zeiden dat ze judo niet leuk vonden, bleken stoeien toch heel leuk te (gaan) vinden. Daardoor zijn er veel kinderen positiever over judo gaan denken en zijn meer kinderen later verder gegaan met de judosport in een sportschool of vereniging. Het heeft me veel voldoening gegeven en aangezet om er lang mee door te gaan. Dit werkstuk is tenslotte uitgegroeid tot het succesvolle boek OPVOEDEN DOOR STOEIEN (2005). Hierover kun je ook veel op de site lezen.

Dit boek verscheen in 1992 bij Uitgeverij ACCO te Amersfoort (ISBN 90-5256-074-9), nu opgegaan in uitgeverij Elsevier. Het is nog te leen in sommige bibliotheken. Het is de voorloper van 'Opvoeden door Stoeien' (2005).


Fit & Veilig!

Plaats: Noordwijk

Bijscholing Val-Specialist
Hippische sporten

Data: 2017 Op aanvraag

Fit en veilig - veiligheid.nl

Zeker op je Zadel!

Plaats: Noordwijk

Bijscholing Val-Specialist
Cyclische sporten

Data: 2017 Op aanvraag

Zeker op je zadel - veiligheid.nl

Vallen is ook een Sport!

Plaats: Noordwijk

Bijscholing Val-Specialist
Bewegingsonderwijs

Data: 2017 Op aanvraag

Vallen - veiligheid.nl