Val Training
Valtraining.nl

Dennis laat je (niet) vallen

Valoefeningen voor jong en oud

Zo heet de nieuwste pennenvrucht dat gepland staat om in het voorjaar 2006 van de persen te rollen bij Uitgeverij Elmar-RIjswijk, uitgebracht door Dennis van der Geest (wereldkampioen judo 2005) en Yos Lotens.

Judotopper Van der Geest heeft al jaren bewezen dat hij iedereen op de judomatten kan laten vallen waar en wanneer hij maar wil. Er is vrijwel geen land ter wereld waar hij dat nog niet heeft gedaan. Tijdens wedstrijden of trainingen. Dennis heeft al jaren bijzondere affiniteit met vallen. Om die reden was hij, kort na de Olympische Spelen, te gast in het t.v.-programma Holland Sport waarin hij aanschouwelijk demonstreerde hoe wielrenners een valpartij kunnen opvangen als zij hierin geschoold zouden worden. Ook andere vallende topsporters hebben zijn bijzondere aandacht wat dit betreft, omdat hij als geen ander weet dat een ingelaste revalidatieperiode na een blessure veel ongemakken oplevert en energie vreet. Immers, veelal is een sportseizoen daarna zo goed als voorbij voor de persoon in kwestie. Ook Dennis pleit daarom voor implementatie van valoefeningen in het bewegingsonderwijs op scholen en in trainingen van sporters. Met dit boekje hoopt hij een actieve bijdrage hieraan te leveren. Hij staat, net als Yos, te popelen om dit tevens middels clinics en workshops wereldkundig te maken.

We vallen ons een ongeluk!

Vallen staat al jaren op de bedenkelijke eerste plaats in de Ongevallen-Top-Tien.
In en om ons huis is het met vallen goed raak! Alleen al de ziekenhuizen registreren per jaar ongeveer 300.000 valpartijen-met-verwonding. De komende jaren zal dit aantal naar verwachting nog alarmerend stijgen, want onze motorische prestaties worden er voorlopig niet beter op en ons land vergrijst.

Consument en Veiligheid heeft uitgebreid onderzoek gedaan en inmiddels de noodklokken laten luiden. Er is een landelijke campagne opgestart om ons bewuster te maken van de gevaren van een valpartij. Zorgwekkend dus en de hoogste tijd om ook zelf aan valpreventie te gaan werken.

Jong geleerd is oud gedaan!
Waarom je persoonlijke valpreventie uitstellen totdat je ouder bent, of totdat je in de kreukels hebt gelegen? Hoe eerder je kunt vallen zonder je te bezeren, hoe langer je daar voordeel van hebt! Dat kan je immers veel pijn, ongemak en kosten besparen.

Voorkomen is beter dan genezen!
Met dit boekje als leidraad kun je je eigen veiligheid eenvoudig en doeltreffend verbeteren. Zo krijg je oefentips om je evenwicht en spierkracht op peil te houden en om gerichte valoefeningen te doen. Je zal hierdoor minder snel struikelen en als je valt, zal je kans op letsel klein zijn. Hoe meer je oefent, hoe beter je valpreventie. De meest recente onderzoeken hebben aangetoond dat je kans op letsel na een valpartij hierdoor met maar liefst 50% kan verminderen!

Voorwoord door Dennis van der Geest
Van jongsaf aan ben ik met vallen opgegroeid en probeer ik iedereen op de judomat te laten vallen. Ik kan bijna geen land ter wereld bedenken waar me dat niet is gelukt of waar me dat zelf niet is overkomen. Vanuit het judo heb ik methodisch geleerd om mij reflexmatig tegen valletsels te beschermen. Iets dat ik ook graag aan anderen wil leren en mijn affiniteit met dit onderwerp verklaart. (o.a. Gedemonstreerd bij tv-programma Holland Sport waarvan een download te vinden is in het Media-archief)
Als ik collega-topsporters pijnlijk zie vallen tijdens hun sporttraining of wedstrijd, krijg ik altijd weer koude rillingen over mijn lijf. Ik vraag me dan direct af waarom zij geen methodische valtraining hebben gehad als onderdeel van hun lichamelijke opvoeding en sportbeoefening. De impact van valongelukken in de sport is hierdoor nog altijd onnodig groot. Persoonlijk leed, torenhoge kosten en bovendien een vervelende revalidatieperiode zijn logische gevolgen hiervan.
Maar ook in en rondom huis, in en rondom school en tijdens de gymlessen op school blijken valongevallen nog steeds bovenaan de lijst van ongelukken te staan. Daarmee is het al jaren een maatschappelijk probleem.Een probleem dat zich binnen 25 jaar zal verdubbelen, omdat ons land vergrijst en overgewicht en motorische achterstand met onze bevolking lijken mee te groeien.
Ik hoefde dan ook niet lang na te denken toen judo-auteur Yos Lotens mij vroeg om medewerking te verlenen aan dit valpreventieproject. Met dit product bent u in staat om thuis eenvoudig en veilig te kunnen werken aan uw persoonlijke valpreventie. Hoe meer u oefent hoe beter uw valpreventie. Mede namens Yos Lotens wens ik u hiermee veel succes toe.

Dennis van der Geest, wereldkampioen judo 2005

Fotowerk: Patrick Kool – Fotoline-Haarlem (www.fotoline.nl)


Fit & Veilig!

Plaats: Noordwijk

Bijscholing Val-Specialist
Hippische sporten

Data: 2017 Op aanvraag

Fit en veilig - veiligheid.nl

Zeker op je Zadel!

Plaats: Noordwijk

Bijscholing Val-Specialist
Cyclische sporten

Data: 2017 Op aanvraag

Zeker op je zadel - veiligheid.nl

Vallen is ook een Sport!

Plaats: Noordwijk

Bijscholing Val-Specialist
Bewegingsonderwijs

Data: 2017 Op aanvraag

Vallen - veiligheid.nl